11 Nisan 2012 Çarşamba

Yeni Umut Pomza Madeni

Yeni Umut Pomza Madeni

haber
no:71
Pomza madeninin kullanım alanı çok yaygın ve dünyada önemli bir yere sahip üstelikte ülkemizde dünya rezervlerinin %45 i bulunuyor bu rakam şuan cari açığı kapatmaya yeterli cennet vatanımızın bize sunduğu bir nimet daha pomza madeni.

Başta inşaat sektörü olmak üzere birçok alanda kullanılan pomza madeninin dünyadaki rezervlerinin yüzde 45'i Türkiye'de. İşin uzmanından, 'iyi değerlendirilirse cari açığı kapatabilir' açıklaması geldi.

Pomza madeni, diş macunundan tarıma, savunma sanayinden inşaat sektörüne kadar birçok sektörün hammaddesi durumunda.

Madenin, farklı endüstriyel alanlarda değerlendirilmesi halinde Türkiye'nin cari açığını bile kapatabilecek bir gelir elde edilebileceği ileri sürüldü.

İddianın sahibi, bu madenin çok geniş rezervlerine sahip olan Isparta'daki Süleyman Demirel Üniversitesi'nden Prof. Dr. Lütfullah Gündüz.

Prof. Gündüz, dünya rezervlerinin yüzde 45'nin Türkiye'de olduğu pomza için üniversite bünyesinde kurulan araştırma uygulama merkezinin müdürü.

Hürriyet'in haberinde, 250’nin üzerinde sektörde kullanılan pomzadan, Isparta Belediyesi’nin işletiminde bulunan Isparta Bimsblok Anonim Şirketi'nin Türkiye ve dünya pazarına yapı malzemesi ürettiği kaydedildi.

Pomza ile ilgili, Bugün kullandığımız diş macunlarının büyük bir çoğunluğunda pomza taşı beyazlatıcı hammadde olarak yer alıyor. Avrupa’da belediyelerin bir kısmı içme sularının arıtılmasında pomzayı ana filitrasyon malzemesi olarak değerlendiriyor. Ziraat sektöründe topraksız tarımın çok önemli olduğu koşullarda seracılıkta, çölleşmiş bölgelerde toprak yerine kullanılıyor diyen Prof. Gündüz'ün, madenin asıl ekonomik değerinin nanoteknoloji ürünlerin yapılmasında ortaya çıktığını belirtti.

0 yorum:

Yorum Gönder